Missie en Visie

Missie
Chirurgie zonder adhesie-gerelateerde complicaties
Chirurgie zonder adhesie- gerelateerde complicaties is de missie van de Dutch Adhesion Group. Ook in de 21e eeuw blijven adhesies de meest voorkomende oorzaak voor lange- termijn complicaties na een buikoperatie. Bovendien ondergaat ruim de helft van de bevolking in ontwikkelde landen een buikoperatie gedurende zijn of haar leven. Daardoor veroorzaken adhesies een ongekende ziektelast en zelfs sterfte. Gedreven door onze waarden hebben wij in de afgelopen jaren onderzoek verricht naar het verbeteren van diagnostiek en behandeling van adhesies. Dit onderzoek gaat onverminderd door in de onze onderzoeksgroepen. De focus voor de Dutch Adhesion Group wordt in de komende jaren echter het bevorderen van awareness, en het bieden van een platform voor implementatie van de opgedane kennis over adhesies.
Visie
Public Awareness
Ondanks de grote ziektelast is er nog altijd weinig bekendheid over het onderwerp adhesies. Een speerpunt voor de komende jaren is daarom het vergroten van de algemene bekendheid van adhesies. Het geven van meer bekendheid aan adhesies vergroot het begrip voor patiënten met klachten hiervan, en de maatschappelijke erkenning. Deze erkenning is belangrijk voor het vergroten van het draagvlak voor onderzoek naar adhesies. Als eerste stap voor het vergroten van de bekendheid van adhesies willen wij patiënten interviewen om over hun ervaringen te vertellen. Verder zal via een update van de website en gebruik van social media de dialoog over adhesies worden gestimuleerd.
Implementatie
Recent onderzoek vanuit onze onderzoeksgroepen heeft nieuwe aanknopingspunten opgeleverd voor het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van adhesies. Implementatie hiervan geschied echter nog op relatief kleine schaal. De Dutch Adhesion Group zal fungeren als een kennisplatform voor implementatie, waarin informatie en ervaringen gedeeld worden voor het opzetten van programma’s voor diagnostiek (cineMRI), het gebruik van adhesie barriers, en de besluitvorming rondom complexe casus.
Professional Awareness
Ook de bekendheid van adhesies bij medische specialisten dient te worden vergroot. Inspanningen vanuit de Dutch Adhesion Group in het verleden hebben hier slechts in beperkte mate aan bijgedragen. De focus voor de komende jaren worden daarom om kennis over dit onderwerp te vergroten middels nieuwe instrumenten zoals kwaliteitsparameters, richtlijnen en educatie. Deze instrumenten worden in de volgende items uitgewerkt.
Quality and Guidelines
Kwaliteitsparameters en richtlijnen zijn een belangrijk instrument om bekendheid van adhesies te vergroten onder professionals en kwaliteit van zorg voor patiënten met adhesies te vergroten. Eerder heeft de Dutch Adhesion Group reeds bijgedragen aan een internationale richtlijn over adhesies. Middels contacten met de beroepsgroepen en wetenschappelijke verenigingen wordt gestreefd naar ontwikkeling van nationale richtlijnen, te beginnen met een richtlijn voor strengileus. Ook stimuleren wij onderzoek naar onderwerpen die deze richtlijn kunnen aanscherpen.
Education and Training
In de afgelopen jaren is het onderwerp adhesies opgenomen in het cursorisch onderwijs voor AIOS heelkunde, in CASH 1.4 acute buik (strengileus) en sinds kort ook CASH 2.4 GE-onderwijs (chronische pijn). In de komende jaren gaan wij onderwijs op adhesies verder uitbouwen, met als doel dit onderwerp ook op belangrijke cursus aan bod te laten komen, en in podcasts voor professionals.
Strategic Partnerships
De Dutch Adhesion Group hecht grote waarde aan het bouwen en onderhouden van strategische partnerschappen. Deze partners betreffen alle stakeholders, zoals patiëntverenigingen, wetenschappelijke verenigingen, en ook bedrijven die middelen ter preventie van adhesies ontwikkelen. De Dutch Adhesion Group wilt als platform voor innovatie en implementatie een duidelijk herkenbare partner zijn voor kwalitatief hoogstaand onderzoek, zowel klinisch als fundamenteel en dierexperimenteel.